Serieus

Beiaardmuziek is hier in de Bok Tower Gardens een serieuze zaak!

De Gardens zijn elke dag van het jaar open en in het seizoen van half oktober tot half mei wordt er twee keer per dag gespeeld. Voor elk concert zijn er programma's en op een scherm is te zien hoe de beiaardier speelt. Je kan dus kiezen of je rondwandelt of bij het scherm gaat zitten... Na afloop van het concert dat een half uur duurt, kan je de beiaardier ontmoeten aan de voet van de toren. Die wordt daar elke keer als een popster ontvangen, met handtekeningen uitdelen, samen op de foto gaan en ook wel altijd dezelfde vragen beantwoorden...

In de toren heeft de beiaardier een kantoor ter beschikking waar hij kan werken, studeren, componeren. Alle randvoorwaarden zijn meer dan prima in orde: Steinway-piano, oefenklavier, salon, opname-apparatuur... Hij werkt hier overigens niet alleen. In de toren is een torenwachter actief, die zorgt dat alles in goede staat blijft en daarnaast is er nog Jaime, de archivaresse/bibliothecaresse. Men heeft - een verdieping lager - de meest uitgebreide bibliotheek wat beiaard en beiaardmuziek betreft en er is iemand fulltime in dienst om dit te beheren: Jaime. De beiaardschool in Mechelen heeft ook een uitgebreide bib, maar die boeken worden eerder geacht om zichzelf te beheren.

Mijnheer Bok wilde indertijd imponeren met zijn beiaard. Het moest èn de mooiste èn de grootste ter wereld zijn, maar hij was ook een visionair, want hij zorgde er meteen voor dat de Gardens en de Singing Tower uitgebaat konden worden en daar profiteert men vandaag nog steeds van. Hij stortte een fonds vol met enkele miljoenen dollars en met de intresten kan men een groot deel van de werkingskosten dekken, naast giften en inkomgelden.

De Bok Tower Gardens zijn zo'n goed concept, dat ik me afvraag waarom men dit niet geëxporteerd heeft in plaats van McDonalds! Het wordt hoog tijd dat we dat gat in de Europese markt eens gaan dichtplaveien... Het hoeft geen perfecte kopie te zijn, want dan spreken we over een investering van 20 tot 30 miljoen Euro. Maar een mooi, rustig gelegen park met een kleine tot middelgrote beiaard, waar regelmatig op gespeeld wordt, dat moet toch mogelijk zijn!

De Lage Landen zijn dan wel de bakermat van de beiaard en Mechelen kroont zichzelf graag tot hoofdstad van de beiaard, maar men neemt het nergens zo serieus met de beiaardkunst als hier. We kunnen eigenlijk nog wel wat leren van de Bok Gardens! En de les is helemaal niet zo moeilijk: neem de beiaardkunst serieus. Investeer in deze muziekcultuur, die zijn oorsprong kent bij onze voorouders en die een mooie toekomst tegemoet kan gaan, als we er tenminste zelf in willen geloven en stoppen met het stiefmoederlijk te behandelen. Alles heeft een prijskaartje, maar alles heeft ook zijn waarde. Een slecht onderhouden tuin kost niet veel, maar zal weinig bezoekers trekken en alleen maar in waarde zakken. Maar betaal je een goede tuinman, dan leeft de tuin weer op en zal hij weer aandacht trekken. Met de beiaard is het net zo...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Een gewone dag

De beiaardier

Launch stress